ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ

Μαρ 17, 2016 by

ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ

Αυτές τις μέρες, με τα θέματα γύρω από το προσφυγικό να κορυφώνονται, όλη η χώρα ασχολείται με την περίφημη -προβαλλόμενη σε μαγνητοσκόπηση- συνέντευξη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής της κυβέρνησης κ. Μουζάλα, ο οποίος απευθυνόμενος σε ερώτηση του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα, αποκάλεσε τα Σκόπια Μακεδονία.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά, από τα κόμματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, από δημοσιογράφους, απλούς πολίτες κλπ. Ο υπουργός με την ακόλουθη δήλωση «Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά  τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ» παραδέχεται ότι πρόκειται γι’ αυτό που κοινώς ονομάζουμε «γκάφα», ζητάει ξεκάθαρα συγγνώμη και παραπέμπει εμμέσως όποιον αμφισβητεί τις απόψεις του περί του θέματος να αναζητήσει παλαιότερες τοποθετήσεις του. Ωστόσο, ως γνωστόν, ζητείται από όλες σχεδόν τις πλευρές η αποπομπή του. Αξίζει να σημειωθεί όμως, σύμφωνα και με παραδοχές ακόμη και πολιτικών του αντιπάλων, ότι πρόκειται για ένα τρομερά δραστήριο άτομο και έναν από τους πιο εργατικούς υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης. Στο παρόν άρθρο όμως δε θα ‘θελα να σταθώ στο θέμα της αποπομπής ή όχι του κ. Μουζάλα από τη θέση του σε τόσο κρίσιμες στιγμές πανευρωπαϊκά στο θέμα του προσφυγικού. Θα ήθελα να σταθώ όμως στο ότι, με μια σύντομη αναζήτηση ή μια πρόχειρη ματιά στις αναρτήσεις στα social media, δε βλέπω πουθενά να γίνεται κάποια κριτική στο δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Και εξηγούμαι. Όλοι έσπευσαν να κριτικάρουν -ορισμένοι αρκετά επιθετικά- τον κ. Μουζάλα. Ποιος καθόταν αλήθεια απέναντι στον κ. Μουζάλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης; Ο προαναφερθέντας δημοσιογράφος. Πού ήταν η ευθιξία και η αντίδραση του προαναφερθέντα δημοσιογράφου την ώρα που ο κ. Μουζάλας αποκαλούσε ενώπιών του τα Σκόπια «Μακεδονία»; Αλήθεια, θίχτηκε ο εν λόγω δημοσιογράφος, ως Έλληνας, από τη συγκεκριμένη φράση του υπουργού; Αν ναι, μήπως η ανυπαρξία αντίδρασης από πλευράς του μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πάνω από την ευθιξία και το εθνικό συμφέρον -η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ζήτημα μόνο καλό δε κάνει στις θέσεις της Ελλάδας σε ένα τόσο φλέγων θέμα όπως το προσφυγικό- εκείνες τις στιγμές το μυαλό του αναγνωρισμένου δημοσιογράφου είχε σε προτεραιότητα τις μετά συνέντευξην αντιδράσεις και το ντόρο που θα δημιουργούνταν φέρνοντας στην επιφάνεια την εκπομπή του; Αν ένας τόσο αναγνωρισμένος και καταξιωμένος δημοσιογράφος όπως ο Παύλος Τσίμας είχε πάνω απ’ όλα το κοινό και όχι το προσωπικό καλό, δε θα ‘πρεπε εφόσον του έκανε εντύπωση η αναφορά στην ονομασία να κάνει μια διευκρινιστική ερώτηση on air στον υπουργό; Εφόσον δεν έκανε τη διευκρινιστική ερώτηση την ώρα της συνέντευξης, δε θα ‘πρεπε βλέποντας το βίντεο να του επισημάνει το συγκεκριμένο σημείο και να τον ρωτήσει αν όντως αυτή είναι η άποψή του ή αν πρόκειται για «γκάφα», ώστε να ξαναγυριστεί ή να μονταριστεί το συγκεκριμένο κομμάτι; Εκτός αν όλη η Ελλάδα τέντωσε το αυτί την ώρα που ο κ. Μουζάλας έλεγε τη λέξη «Μακεδονία» και ο Παύλος Τσίμας που ήταν και ο άμεσος αποδέκτης των απαντήσεων είχε το μυαλό του κάπου αλλού -αλήθεια, πόσες πιθανότητες υπάρχουν να συνέβη αυτό;-.

Δε θα ασχοληθώ λοιπόν με το αν θα απομακρυνθεί ή όχι ο κ. Μουζάλας από τη θέση του. Είναι απορίας άξιον ωστόσο, πώς παρέλειψαν όλοι μια μικρή έστω κριτική σε έναν δημοσιογράφο που φαίνεται ότι είτε δεν είναι το ίδιο εύθικτος με τους συμπατριώτες του στο συγκεκριμένο εθνικό θέμα, είτε προτίμησε την προσωπική προβολή και το προσωπικό συμφέρον από το να προστατέψει ως όφειλε τη χώρα και τον καλεσμένο του, ο οποίος κατά την ομολογία συναδέλφων του Παύλου Τσίμα (βλ. Μπογδάνο) λίγες ώρες πριν προβληθεί η εκπομπή σε μαγνητοσκόπηση, αφίχθη στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού κουρασμένος απευθείας αφότου επέστρεψε από την Ειδωμένη «με λασπωμένα παπούτσια», και την επόμενη μέρα αναχώρησε για τις Βρυξέλλες.

 

The following two tabs change content below.
Απόστολος Μότας

Απόστολος Μότας

24. Απόφοιτος Οικονομικών. Μονίμως ανήσυχος. Ονειρευόμενος έναν πιο ανθρώπινο και αληθινό κόσμο. Λατρεύω τα ταξίδια και τη φωτογραφία. Περισσότερα για μένα θα ανακαλύψετε μέσα από τα κείμενά μου.
Απόστολος Μότας

Latest posts by Απόστολος Μότας (see all)

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *